logo 809836513
nieuwsbrief_klein2
testimonial_klein-D

Tips & advice

Staat jouw tip/vraag er niet bij?  Stuur ons hier je tip of vraag.

 

haargroei_als_gras

Groei en bloei

- We hebben gemiddeld 120.000 haren op ons hoofd.
- Een haar groeit ongeveer 1,2 cm per maand.
- Bij elkaar groeien onze haren dus zo'n 1.400 meter per maand.
- Een haar leeft tussen de 2 en 7 jaar.
- We verliezen ongeveer tussen de 60 en 100 haren per dag.
- Ons haar kent een groeifase waarin het groeit, een overgangsfase waarin de groei vermindert en stopt, en een rustfase waarin het haar uit de haarwortel wordt geduwd door een nieuw haartje. Van alle haren op ons hoofd bevindt zo'n 85% zich in de groeifase, 1% in de overgangsfase en 14% in de uitvalsfase.
- Gespleten haarpunten zijn niet te repareren...
Als ze eenmaal gespleten zijn, is knippen of branden het enige dat je helpt.
- Je haar groeit Niet sneller als je het vaak knipt...
Hoe snel haar groeit, wordt geregeld in het haarzakje op de hoofdhuid. Het knippen van de punten heeft daar geen invloed op. De uitdrukking knip je haar vaker dan groeit het sneller komt waarschijnlijk van de baardgroei bij mannen, als het geschoren wordt komt het dikker terug. Dit gebeurt door mannelijke hormonen. Maar niet voor het haar op je hoofd. Gelukkig niet, want deze zelfde hormoonactiviteit zorgt ervoor dat het haar later dunner wordt en uitvalt op het mannenhoofd. Vrouwen kunnen hier op latere leeftijd ook wel last van krijgen maar in mindere mate. Door je haar te knippen wordt het dus alleen korter, het heeft geen enkele invloed op de groei.
- De maximale lengte die je haar kan bereiken is erfelijk bepaald. De man met het langste haar ter wereld is volgens een Vietnamees persbureau de 67-jarige Tran Van Hay uit Vietnam, zijn haar is langer dan 6,2 meter! De genezer woont in het gehucht Mong Tho B, in de Mekongdelta, en heeft zijn haar al 31 jaar niet meer laten knippen.
- Dat je haar voller lijkt na een knip beurt, klopt wel, je knipt immers de dunne punten af, punten die door slijtage van het tegen elkaar aan bewegen dun en puntig geworden zijn.
- Je haar groeit sneller in de zomer dan in de winter... Dat komt door de oppervlaktetemperatuur van de huid. Soms groeit het haar(en ook je nagels)'s zomers wel twee keer zo snel dan normaal, dus zo'n 2 à 3 centimeter per maand.
- Als je zwanger bent, krijg je voller haar...
Je haar valt vanaf de 5de maand van de zwangerschap minder uit, waardoor het voller wordt. Na de bevalling volgt wel een soort inhaalslag: je verliest die haren als nog en het lijkt alsof je opeens last hebt van haaruitval.
- Door zijn bijzondere bouw kan een enkele haar de trekkracht van een gewicht van ongeveer 100 g aan. De haar kan 20% tot 30% oprekken voordat hij breekt.
- Vaak wassen maakt je haar vet? Niet Waar! Wassen maakt je haar juist schoner. Maar als je je hoofdhuid te hard masseert, een te sterke shampoo of erg heet water gebruikt, kan dat de talgproductie wel stimuleren en dan wordt je haar sneller vet.

 

Kleur

Kleur

- Blondjes hebben meer haren dan brunettes...
Mensen met blond haar hebben gemiddeld zo'n 150.000 haren op hun hoofd en mensen met bruin haar "maar" 100.000.
- Volgens de onderzoekers overheerst een donkere (natuurlijke) haarkleur in de lage landen.
- Vijfenveertig procent van de vrouwelijke bevolking is brunette, bij de mannen heeft 41 procent bruin haar.
- Natuurlijk blond is zowel bij de vrouwen als mannen met 40 procent vertegenwoordigd.
- Een op de tien mannen heeft zwart haar, bij vrouwen is dat slechts 3 procent.
- Er zijn meer grijsharige vrouwen (6 procent) dan mannen (5 procent) en 5 procent van de vrouwen heeft rood haar tegen 3 procent van de mannelijke bevolking.
- Als je één grijs haar uittrekt, krijg je er twee terug? Dit is niet waar, uit elk haarzakje groeit maar één haar...
- Mannen zijn over het algemeen tevreden over hun haarkleur (88 procent), terwijl iets meer dan de helft van de vrouwen toch een andere kleur zou willen hebben.
- De associatie dat vrouwen met blond haar dom zijn, gaat volgens de onderzoekers niet op. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat 11 procent van de ondervraagde blonde vrouwen een universitaire opleiding volgt of heeft gevolgd, tegenover 7 procent van de niet-blonde vrouwen. Maar in ijsland zouden blonde vrouwen minder verdienen dan andere kleuren.
- Om een kleur 'af' te maken wordt er tegenwoordig veel gebruik gemaakt van een toner. Een toner 'toont' de kleur. Met een toner kan je de lichtste kleuren verbeteren en ongewenst geel en oranje verwijderen. Je voegt karakter toe zoals: zandblond, grijsblond, rosé of champagne. Het werkt tevens als egalisator waardoor de eindkleur in totaal meer op elkaar is afgestemd. En je krijgt meer glans en een vollere kleur. Vraag ernaar bij je volgende kleuradvies.
- Als blond haar te geel is, kan je je haar ook wassen met zilvershampoo. Laat je wel adviseren, want er bestaan grote verschillen in concentratie.
Zon, zee&chloor
- Maak het haar met schoon water nat voordat je in het zwembad of de zee duikt. Dan vult de ruimte tussen de haarschubben zich met onschadelijk water.
- Na het zwemmen minimaal weer meteen goed uitspoelen en liefst wassen met een speciale chloor- en zoutverwijderende shampoo.
- Gebruik beschermende producten met uitdroogprotector en uv-block.
- Was/spoel je haar niet met heet water want dan zwelt het nog meer op.

 

 

Oma

Oma's tips

- Met een satijnen kussensloop raakt je haar minder snel in de war. Ideaal dus als je je haar laat doen voor een feestje.
- Statisch haar doordat het kouder is. spray wat haarlak op een kam, of op een borstel, geen kam of borstel van metaal, want daar wordt je haar nóg statischer van.
- Kauwgom in je haar, pindakaas of slaolie weekt de kauwgom snel los.
- Als het haar een groene gloed gekregen heeft van bv. chloorwater, was uw haar met tomatenketchup en laat het 5 minuten inwerken. Hier zitten veel kleurstoffen in.

 

 

voeding

Voeding

- Droog haar: Kaas en vooral de proteïne hierin gaat droog haar tegen. Het is volop aanwezig in vlees, vis, eieren, kaas, linzen en bonen.
- Droge hoofdhuid: Vis, walnoten, lijnzaad en soja-olie zitten vol met vetzuren. Deze zorgen dat je haar er minder dof uitziet en je hoofdhuid minder droog is.
- Extra volume: Avocado wordt ook wel gebruikt als vetbom voor je haar. Deze wordt geprakt en als haarmasker gebruikt.
- Futloos haar: Zink is als belangrijk antioxidant stimulerend voor de haargroei. Zink zit in oesters, rijst, peulvruchten en noten.
- Extra glans: Wortels, broccoli, boerenkool, spinazie en paprika geven je lichaam vitamine A voor de nodige talgproductie en glanzend haar.
- Groei: Schaaldieren, sojameel, peterselie, muesli, pistachenoten, vlees en vis zorgen voor extra ijzer waardoor je haar sneller gaat groeien.
- Gespleten haarpunten: Alle eiwitten in melk, margarine, boter, vlees, vette vis en noten geven extra vitamine D. Deze houdt de keratinelaag intact.

 

Hoofdluis: Niet krabben, wel kammen

Luis4-430

Kijk hier voor ons natuurlijke product Cleanikid om veilig en snel van je hoofdluis af te komen. Hieronder veel wetenschappelijke info...

Binnen enkele regels lezen zit je met je handen in het haar. Er is niets aan te doen: de gedachte aan de kleine bloedzuigertjes die zich over de hoofdhuid begeven, veroorzaakt meteen kriebels en jeuk die alleen te stoppen zijn door even flink te krabben.
De parasiet die verantwoordelijk is voor al deze ellende heet officieel Pediculus humanus capitis en leeft al zo'n 770.000 jaar samen met de mens. Hoofdluizen hebben een bruingrijze kleur en zijn ongeveer 3 millimeter groot: we kunnen ze dus nog net met het blote oog zien. Het beestje voedt zich zo'n drie tot zes keer per dag met menselijk bloed. Door het speeksel dat de
luis daarbij in het wondje achterlaat – tegen het stollen van het bloed – kan een allergische reactie optreden. En die veroorzaakt een ergerlijke jeuk. Krabben lijkt te helpen maar wordt sterk afgeraden: door beschadiging van de hoofdhuid kunnen nare infecties optreden.
Een hoofdluis leeft ongeveer een maand, maar zit in die korte tijd niet stil: met vier tot zes eieren per nacht vermenigvuldigt de luis zich razendsnel. De eitjes, ook wel neten genoemd, blijven stevig vastgeplakt zitten op de haren, dicht bij de warme hoofdhuid, en komen na ongeveer acht dagen uit. Binnen zeven tot tien dagen zijn deze zogeheten nimfen volgroeid en klaar om zelf eitjes te leggen.
Luizen houden niet van vieze haren, roos en licht. Daarom
zijn ze meer bij meisjes (met lang haar) terug te vinden dan bij jongens. Vooral lang, sluik en niet te dik haar is voor de luis een waar paradijs, omdat hij zich daarin goed vast kan zetten.
Volgens het Landelijk Steunpunt Hoofdluis krijgen jaarlijks zo'n 240.000 kinderen te maken met de parasiet. Slechts 14 procent van hen krijgt ook last van jeuk. Het is daarom belangrijk goed te controleren zodra er op school een luizenplaag heerst, ook bij kinderen die niet krabben. Op de meeste scholen is daartoe een luizenbrigade van ouders in het leven geroepen, maar thuis extra controleren is aan te raden. Dit kan het beste op de ouderwetse manier met een netenkam en een wit vel papier. Haal de kam gelijkmatig door het haar en kijk of er luizen op het papier vallen. Is dat het geval, dan moet u in actie komen.
Dat kammen kan met een plastic stofkam of met de metalen Nisska-kam, die zowel luizen als neten verwijdert. Het is een aanrader om crèmespoeling te gebruiken: dat scheelt een hoop tranen omdat het haar makkelijker doorkambaar is, maar zorgt er ook voor dat neten zich minder makkelijk aan de (gladde) hoofdharen kunnen hechten. Het natmaken van de kam met warm water scheelt ook: door de warmte worden de luizen actief en verlaten ze hun veilige plekjes bij de haarwortel. Er zijn ook elektrische luizenkammen op de markt, maar die zijn met een prijskaartje van rond de 20 euro een duur alternatief.
Luizen springen niet, maar wandelen van het ene hoofd naar het andere. Er werd altijd gedacht dat bij een uitbraak van hoofdluis alles in de was moest: van hoofdkussens en beddengoed tot jassen en knuffels. Dit lijkt niet meer nodig te zijn: volgens de laatste Hoofdluisrichtlijn van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is goed kammen voldoende, eventueel in combinatie met een antihoofdluismiddel. Het is dus ook niet noodzakelijk jassen op school in een hoes op te hangen, aangezien luizen volgens het RIVM door haarcontact worden overgebracht.
Wie vreest dat kammen alleen onvoldoende is, kan daarnaast een luizenshampoo gebruiken. Deze bevatten vaak de werkzame stoffen permetrine of malathion.
Hoewel permetrine minder giftig is dan malathion, kan bij veelvuldig gebruik resistentie ontstaan. De luizen die niet worden gedood door de permetrine, raken gewend aan de stof, waardoor de shampoo na enkele behandelingen minder goed of geheel niet meer werkt.
Bij malathion treedt geen resistentie op, maar de stof is schadelijker, verspreidt een nare geur en heeft een inwerktijd van ongeveer twaalf uur. Ook mag er in de week na het gebruik niet gezwommen worden, omdat chloor afbreuk doet aan de werkzaamheid van de stof.
Een derde stof die doorgaans in luizenshampoos zit, is dimeticon. Van de drie bestrijdingsmiddelen is dit het prettigst in het gebruik: ondanks de lange inwerktijd (8 uur) is de stof niet giftig of slecht voor de hoofdhuid. Dimeticon is een siliconenlotion die de luizen inkapselt, waarna deze doodgaan door zuurstofgebrek. Om alle neten uit het haar te halen, moet er wel goed gekamd worden. Bij dimeticon treedt geen resistentie op.
Het gebruiken van een luizenshampoo is een kostbare aangelegenheid en lang niet altijd effectief. Steek daarom de tijd die u eerst investeerde in het grondig wassen van beddengoed en knuffels nu in het kammen van de haren van alle gezinsleden. Dit blijkt beter voor de hoofdhuid dan een bestrijdingsmiddel en is eigenlijk de enige echte methode om de luizen voorgoed uit te schakelen.
Natuurlijk, kaalscheren is de snelste en meest effectieve methode, maar het RIVM schrijft
in het Infectieziekten Bulletin met gevoel voor understatement dat zolang 'die methode nog niet universeel geaccepteerd is, het dagelijks kammen een goede bijdrage kan leveren aan de bestrijding van luizen'.

Kijk hier voor ons natuurlijke product Cleanikid om veilig en snel van je hoofdluis af te komen.

 

Schrijf je nu in op de Arti News.

fashion r

 

Oostermeent Zuid 126
1274 SW Huizen
035 - 52 51 52 3

ma-di 9.00-18.00 uur
wo-do-vr 9.00-21.00 uur
za 9.00-17.00 uur

3 avonden per week open!

Gratis W i f i


GooglePlus-Logo25-25facebooklogo63-25
 InstagramLogo25 25